ROTTERDAM - In de twee uitzendingen van het televisieprogramma Opsporing Verzocht zijn maandagavond foto's getoond van 24 mannen die volgens de politie betrokken waren bij ongeregeldheden rond de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax.

Een persoon op de foto was onherkenbaar gemaakt met een balkje. De man had zich eerder die dag bij de politie gemeld, nadat zijn foto was geplaatst bij een aankondiging van het tv-programma in een krant. De politie denkt zo ook, na ontvangen tips, de identiteit van twee andere relschoppers te kunnen achterhalen.

Reacties

Volgens het Korps Landelijke Poliediensten zijn er 26 reacties binnengekomen na de vroege uitzending. Het korps denkt mogelijk zeven van de twaalf getoonde mannen te kunnen herkennen.

Door de foto's op tv te laten zien en op internet te publiceren, hoopt de politie de identiteit van de relschoppers te achterhalen. Hoewel de politie beelden heeft van de ongeregeldheden, weet ze in lang niet alle gevallen met wie ze te maken heeft.

Om de identiteit te achterhalen heeft het programma maandag bijvoorbeeld de foto getoond van degene die een agent van de bereden brigade van een paard probeerde te trekken. Ook waren er foto's van personen die stenen of een ijzeren staaf hebben gegooid.

Elektronische dossiers

Voor en na de voetbalklassieker op 17 april raakten grote groepen Feyenoord-supporters slaags met de politie. In elk geval 25 politiemensen raakten daardoor gewond. Inmiddels stelden rechercheurs ongeveer 250 elektronische dossiers samen van wat korpschef A. Meijboom "voetbalgekken" noemt. "Dit pikken we dus niet", aldus de korpschef. "Het is bedoeld als een voetbalfeestje en dat moet het ook blijven."

Wie wil voorkomen dat zijn foto op internet komt, moet zich maar melden, aldus Meijboom. Zo gauw iemand zich aangeeft, wordt zijn foto van internet gehaald.

Onschuldige voorbijgangers

Foto's van onschuldige voorbijgangers komen niet op internet, verzekert de politie. "Wiens foto wordt getoond, heeft meegedaan. Onze videoteams hebben daar beelden van gemaakt." Rechercheurs hebben in totaal vijftig uur beeldmateriaal van de schermutselingen tot hun beschikking. De politiekorpsen in Nederland beschikken over foto's van alle verdachten bij deze ongeregeldheden, ook al omdat Feyenoord supporters in het gehele land heeft.

Nadat de politie onlangs had bekendgemaakt goed en veel beeld- en videomateriaal te hebben van degenen die de confrontatie zochten met de agenten, meldden vier personen zich vrijwillig. Direct na de wedstrijd werden al 43 personen aangehouden voor openlijke geweldpleging. Daarna volgden nog 25 aanhoudingen.

Vuurwerkincident

Zeven personen zitten nog vast, onder wie de Rotterdammer die zichzelf meldde wegens een vuurwerkincident waardoor voor de wedstrijd een Feyenoord-fan zwaar gewond raakte aan zijn gezicht.