HOOFDDORP - Het vertrouwen van de luchtvaartinspectie in Onur Air begint te groeien. Dit stelde directeur H. Neppérus maandag na afloop van internationaal overleg over de Turkse luchtvaartmaatschappij, die bijna twee weken geleden een vliegverbod in Nederland kreeg opgelegd.

De Turkse luchtvaartautoriteiten hebben een stappenplan aangedragen. Neppérus zei dat de interne controle in orde moet zijn en dat er meer aandacht moet komen voor onderhoud en voor de gewichtsverdeling. Er zitten "goede elementen" in het plan. De inspectie moet het intern nu verder bespreken. We hopen snel een oordeel te kunnen vellen, zei Neppérus. Daarmee lijkt het vliegverbod zijn langste tijd te hebben gehad.

Kort geding

Advocaat F. Vreede van Onur Air reageerde echter erg ontevreden en kondigde een kort geding aan waarmee hij al langer schermt. Volgens hem moet het vliegverbod nu gewoon ingetrokken worden. Welke levensbedreigende mankementen hebben ze dan aangetroffen, vroeg Vreede zich in een eerste reactie af.

Neppérus, directeur en hoofdinspecteur, overlegde in Hoofddorp met haar collega's uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, die net als Nederland voorlopig toestellen van Onur Air weren. Zij bespraken de bevindingen van Nederlandse en Duitse inspecteurs die vorige week in Istanbul afzonderlijk overlegden met de Turkse luchtvaartautoriteiten.

Buiten proporties

Volgens de directeur is het vliegverbod terecht afgekondigd. De conclusie van de Belgische professor R. Decuypere, van de Koninklijke Militaire School in Brussel, die de maatregel "totaal buiten proporties" noemt, nam zij "ter kennisgeving" aan. Hij is door Onur Air ingehuurd, stelde Neppérus. De bevindingen van de Duitse en de Nederlandse inspecteurs kwamen naar haar zeggen overeen. Maar er is "duidelijk beweging" bij de Turkse autoriteiten.

De hoofdinspecteur pleitte verder voor gezamenlijke Europese afspraken voor de aanpak van dit soort problemen. België gaf niet thuis toen de buurlanden Onur Air het vliegverbod oplegden, en voerde alleen de controles op toestellen van Onur Air op.