TURNHOUT/BRUSSEL - De Belgische justitie heeft een opsporingsbevel uitgevaardigd tegen de tweede Nederlandse bedrijfsleider van het bedrijf Bioland uit Arendonk. Het gaat om Hubertus van V. Zijn broer Henricus zit sinds vrijdag al vast. Bioland, sinds begin mei failliet, wordt gezien als de bron van besmetting met het verboden groeihormoon MPA bij Nederlandse varkens.

De betrokken onderzoeksrechter weet echter niet zeker of Hubertus nog in leven is. Dat wordt tegelijkertijd onderzocht. De man staat ingeschreven in Arendonk, dat vlak tegen de grens met Nederland ligt, maar hij is daar niet aangetroffen, zo liet maandag procureur Jansens van Turnhout weten.

Henricus moet dinsdag voorkomen voor de onderzoeksrechter die beslist over zijn verdere aanhouding. Hij houdt vol van niets te weten. Vrijdag troffen de autoriteiten sporen MPA aan in stalen producten die in beslag zijn genomen bij Bioland. Volgens Jansens is er bovendien op het bedrijfsterrein een plastic vat van 500 liter gevonden met een afgescheurd etiket met de tekst 'WASTE (afval) MPA'.

De bij Bioland aangetroffen besmette sacharosesiroop, die mogelijk ook door Nederlandse voederfabrikanten is gebruikt, is afkomstig van een bedrijf voor de verwerking van farmaceutisch afval dat is gevestigd in Ierland. Justitie overweegt volgens procureur Jansens een onderzoeksmissie naar Ierland te sturen.

De Europese Commissie zamelt intussen informatie in over de zaak en heeft brieven uitgestuurd naar Nederland, Ierland, België en Duitsland. Maar volgens Brussel valt de Ieren niets te verwijten omdat ze legaal afval hebben uitgevoerd dat ze zelf niet kunnen verwerken. EU-commissaris Byrne (Volksgezondheid en Consumenten) werkt intussen aan voorstellen voor strengere controle en sancties tegen voedselschandalen, maar hij verwacht heel wat verzet bij de lidstaten.

Bioland had een vergunning als afvalverwerker, maar niet om actief te zijn in de productie van voeding voor menselijke consumptie. Bioland leverde een jaar geleden siroop aan twee Belgische én enkele buitenlandse frisdrankproducenten. Onduidelijk is of daar Nederlandse bedrijven bij waren. Topman Vanthemsche van het Belgische voedselagentschap FAVV gaat er vanuit dat de eventueel besmette limonade allang is opgedronken, maar heeft bij de niet met name genoemde Belgische bedrijven toch stalen genomen voor onderzoek.