BRUSSEL - De Europese Unie eist dat de Oezbeekse president Karimov meewerkt aan een onafhankelijk internationaal onderzoek van de Verenigde Naties naar het recente gewelddadige optreden tegen demonstranten in zijn land. Daarbij kwamen volgens de oppositie meer dan zevenhonderd personen om het leven. Verder vragen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken dat Karimov de grenzen openstelt voor internationale hulporganisaties.

In een verklaring vroegen de Europese bewindslieden maandag ook om snelle hervormingen op sociaal en economisch terrein in Oezbekistan en de invoering van meer democratie en vrijheid voor de oppositie. De Europese bewindslieden spraken hun "grote verontwaardiging" uit over het bloedige neerslaan van burgerdemonstraties door leger en politie.

Maximale diplomatieke druk

Volgens de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken en huidig EU-voorzitter Asselborn zal de EU ook een beroep doen op Rusland om Karimov tot inkeer te brengen. Als deze geen gehoor geeft aan de oproep van de EU wil Asselborn "maximale diplomatieke druk" uit gaan oefenen op Oezbekistan om hervormingen tot stand te brengen.