AMSTERDAM - Bij een nieuwe reeks bloedige aanslagen in Irak zijn maandag minstens 49 Irakezen om het leven gekomen en ruim 160 gewond geraakt. Sinds 28 april, toen Irak een door sjiieten geleide regering kreeg, zijn bij aanslagen 610 doden gevallen, onder wie bijna vijftig Amerikaanse militairen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zeker twintig mensen kwamen om bij de ontploffing van twee autobommen in Tal Afar, nabij de noordelijke stad Mosul. Volgens de plaatsvervangend gouverneur van Mosul, Khesro Goran, was de aanslag gericht tegen Hassan Baktash, een sjiiet die nauwe banden heeft met de Koerdische Democratische Partij van Massoud Barzani. Ongeveer twintig mensen raakten gewond.

Zelfmoordaanslag

Een zelfmoordaanslag met een autobom op de sjiitische Abuld-Fadl Abbas moskee in Mahmoudiya ten zuiden van Bagdad kostte volgens de directeur van het plaatselijke ziekenhuis aan zeker tien mensen het leven, terwijl ongeveer dertig gewond raakten. De aanslag had plaats vlak voor het begin van het avondgebed. Een aarden wal voor de moskee voorkwam volgens ooggetuigen dat de dader zijn voertuig naar binnen kon rijden.

Bij een aanslag op een veel door politieagenten bezocht restaurant in het noorden van de hoofdstad Bagdad vielen zeker zeven doden en tachtig gewonden. De aanslag werd gepleegd rond lunchtijd. Volgens getuigen ontplofte een auto kort nadat hij voor de deur van het etablissement was geparkeerd.

Een andere aanslag, in het Noord-Iraakse Tuz Khormato, kostte naast de dader aan vijf mensen het leven. De dader reed met zijn bestelwagen vol explosieven in op een groep mensen voor een gemeentekantoor. Dertien mensen raakten gewond.

Legerbasis

Bij een Amerikaanse legerbasis in het centrum van Samarra ontploften maandag twee autobommen. Daarbij kwamen twee Irakezen om het leven en raakten 23 mensen gewond, onder wie een aantal kinderen en drie Amerikaanse soldaten. Ook blies een extremist zich op door explosieven op zijn lichaam tot ontploffing te brengen. Hij deed dat toen hij op de basis af kwam lopen en soldaten hem onder vuur namen. Hijzelf was het enige slachtoffer van de explosie.

In Kirkuk kwamen twee mensen om het leven toen hun huis werd getroffen door een mortiergranaat.

In Bagdad werden een generaal van het ministerie van nationale veiligheid en zijn chauffeur vermoord. De ambtenaar, Wael al-Rubaei, en zijn chauffeur werden doodgeschoten vanuit een passerende auto. De aanslag op Al-Rubaei werd later maandag opgeëist door Al-Qaida in Irak, de beweging van Abu Musab Al-Zarqawi. Ook in Bagdad werd een politieman doodgeschoten toen hij op weg was naar zijn werk.

Offensief

Iraakse en Amerikaanse militairen begonnen in de nacht van zondag op maandag een offensief in de wijk Abu Ghraib in het westen van Bagdad. Daarbij werden driehonderd vermoedelijke opstandelingen opgepakt, aldus het Amerikaanse leger. Het offensief, dat maandag voortduurde, is gericht tegen opstandelingen die aanslagen zouden willen plegen op de Abu Ghraib-gevangenis en de weg naar het vliegveld van Bagdad.

Op twee plaatsen in Mosul sneuvelden zondag drie Amerikaanse soldaten en raakte een soldaat gewond. Vier Irakezen raakten eveneens in Mosul gewond bij een zelfmoordaanslag, zo meldde het Amerikaanse leger maandag.

In Latifiya en Mahmoudiya werden de lijken gevonden van vijf mannen die van korte afstand door het hoofd waren geschoten.