BAGDAD - De Verenigde Staten zijn van zins om alle tienduizenden militairen in Irak geleidelijk terug te trekken in vier grote militaire bases in het Arabische land. De huidige meer dan honderd bases zullen dan worden verlaten, aldus The Washington Post.

De vier grote legerplaatsen zullen een semi-permanent karakter hebben met stenen gebouwen. De bases zijn voorzien in Talil in het zuiden, al-Asad in het westen, Balad in het midden van Irak en Irbil of Qayyarah in het noorden.

De snelheid van de gefaseerde terugtrekking hangt af van de mate waarin Iraakse veiligheidstroepen taken van de Amerikanen kunnen overnemen. De VS hebben momenteel 138.000 manschappen in Irak. Washington wil in 2006 militairen gaan terugtrekken naar de VS als de veiligheidssituatie dat toestaat.

Onderdeel van de plannen is ook dat de paleizen dan ex-president Saddam Hussein die nu door de Amerikaanse strijdkrachten worden gebruikt, weer in Iraakse handen overgaan. Twee paleizen in Tikrit en een in Mosul zullen nog dit jaar formeel worden overgedragen aan de Iraakse regering.