AMSTERDAM - In een afvalverwerkingsbedrijf in het westelijk havengebied van Amsterdam heeft in de nacht van zondag op maandag een grote brand gewoed. De brand ontstond in een loods van 200 vierkante meter aan de Kajuitweg waar bedrijfsafval lag. Er lag vooral papier, karton en textiel, dat onder meer bedoeld was voor recycling.

De brandweer had het vuur na enkele uren blussen rond half zes onder controle, maar de loods aan de Kajuitweg rookte op dat moment nog wel flink. De brand ging gepaard met hevige rookontwikkeling. Vanuit Zaandam en Purmerend kwamen tientallen telefoontjes binnen over de stank en de rook die over de steden trok. Ook de brandlucht was duidelijk te ruiken. Bij de brand kwamen minimale concentraties gevaarlijke stoffen vrij.

De brand werd ontdekt door medewerkers van een naastgelegen bedrijf, die direct de brandweer alarmeerden. De brandweer zette dertig brandweerlieden, meerdere autospuiten en autoladders in. Een blusboot van de havendienst leverde ondersteuning. De brand is door nog onbekende reden ontstaan in een van de compartimenten van het afvalverwerkingsbedrijf.