DEN HAAG - Het Comité Grondwet Nee heeft bij de rechtbank in Den Haag een kort geding aangespannen tegen de Staat. Volgens het comité is de inzet van 3,5 miljoen euro extra voor de 'ja-campagne' voor het referenum over de Europese grondwet onrechtmatig.

Het comité zegt dat in de referendumwet is bepaald dat er een bedrag van 1 miljoen beschikbaar is voor overheidscampagnes en dat de onafhankelijke Referendumcommissie dit geld moet verdelen.

Extra geld

Ook voldoet de beslissing over het inzetten van 3,5 miljoen extra volgens het comité aan geen van de randvoorwaarden die zijn vastgesteld door het kabinet zelf om eventuele extra overheidsgelden in te zetten voor het voeren van een ja-campagne.

Het comité zal de rechter vragen de Staat te verbieden de extra middelen aan te wenden, een nieuwe gemaakte folder te verspreiden en de radiospotjes en advertenties waarin wordt gewezen op het belang van een ja-stem uit te zenden danwel te publiceren.

Het Comité Grondwet Nee zal geen verbod eisen wanneer de rechtbank het comité in staat te stelt op gelijke wijze het publiek te benaderen. Het kort geding dient dinsdag voor de rechtbank in Den Haag.