TOKIO - De bestuurder van de Japanse trein die eind vorige maand een groot ongeluk veroorzaakte, heeft vrijwel zeker een rood sein gemist. Dat hebben bronnen rond het officiële onderzoek naar het ongeluk gezegd tegen het Japanse persbureau Kyodo. Het ongeluk kostte 107 mensen het leven onder wie de 23-jarige machinist.

Eerder was al bekend dat de trein te snel reed. Japanse media zeiden dat de bestuurder mogelijk poogde om een zeer geringe opgelopen achterstand op de dienstregeling in te lopen. Stipt op tijd rijden is voor het Japanse spoor uiterst belangrijk.

Een onderzoekscommissie heeft intussen vastgesteld dat de machinist nagenoeg zeker een rood sein heeft gemist. Het automatische remsysteem dat vervolgens in werking treedt, was wel ingeschakeld, maar kon niet meer voorkomen dat de trein ontspoorde.

'Mentale staat'

De bestuurder had al verzuimd te stoppen op twee stations en vervolgens zou hij ook geen alarm hebben gehoord dat hem kort voordat het automatische remsysteem in werking trad, waarschuwde dat hij een stopsein had gemist. De commissie stelt dat de "mentale staat" van de machinist mogelijk een cruciale rol heeft gespeeld bij de treinramp nabij de stad Osaka.