AMSTERDAM - Kunstenaars Loes Diephuis en John Prop hebben de vernielde muurschildering van Theo van Gogh in het Amsterdamse stadsdeel Oost/Watergraafsmeer zondag overgeschilderd. In plaats van een afbeelding van de vermoorde filmmaker als engel met engelenvleugels en duivelshoorns, staat er nu de tekst 'Alle Menschen werden Brüder (?)'. Het is de eerste regel van de Europese Hymne.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De nieuwe afbeelding, witte letters op een blauwe achtergrond, is deels een gevolg van de bekladding van de vorige schildering.

Afgelopen week werd de afbeelding van Theo van Gogh, als herinnering aan de moord, voor de tweede keer overgoten met grijze verf. Het kunstwerk werd daardoor onherstelbaar beschadigd. "Te merken aan de reacties, hadden we het gevoel dat de muurschildering leidde tot iets meer afstand tussen de mensen", aldus Prop. "Daarom dat we nu een hoopvolle spreuk hebben geschilderd, met een klein vraagtekentje of dit ook zal uitkomen."

Grondwet

Het is tevens een knipoog naar het komende referendum over de Europese grondwet. Rond de tekst dwarrelen 25 gele sterretjes. Met de oorspronkelijke afbeelding wilden de kunstenaars de vrijheid van meningsuiting verdedigen, maar toch hebben ze nu gekozen voor een andere strekking. "We willen niet als een soort Theo van Gogh-volgelingen worden gezien", zegt Prop. Op een steenworp afstand van het schilderij is de regisseur vorig jaar vermoord.

De daders van de vernieling zijn nog spoorloos. Deze week gaan de kunstenaars nog praten met de politie. Als het kunstwerk nu weer wordt beklad, is het volgens Prop vandalisme. "Met die spreuk kun je het niet oneens zijn." De schildering op het muurtje in het Polderweggebied is nog een paar maanden te zien. Dan moet de muur wijken voor de sanering van het gebied.