WASHINGTON - Amerikaanse en Europese agenten hebben twintig mensen gearresteerd wegens seksueel misbruik van hun eigen kinderen en het uitwisselen van foto's daarvan via het internet.

Volgens de Los Angeles Times zit er een Nederlander, Dirk-Jan P., bij de arrestanten. Volgens een woordvoerder van de US Customs Service is de Nederlander al in februari van dit jaar gearresteerd. Hij is wel in de VS aangeklaagd. De zegsman weet niet of de VS om zijn uitlevering hebben gevraagd.

Seksueel misbruikt

De andere landen die bij 'operatie Hamlet' betrokken waren, waren de Verenigde Staten, Denemarken, Zwitserland, Duitsland, Groot-Brittannië, België, Italië, Zweden en Frankrijk. Zo'n 45 kinderen zouden zijn weggehaald bij ouders die hun kroost seksueel misbruikten. 37 van deze kinderen wonen in de VS. De kinderen zijn tussen de twee en veertien jaar oud.

Helft is Amerikaan

Het onderzoek naar het netwerk begon in Denemarken na een tip van een kinderbeschermingsorganisatie. De Deense politie schakelde later de Amerikaanse collega's in. De helft van de arrestanten is Amerikaan, de andere tien komen uit België, Denemarken, Engeland, Duitsland, Nederland en Zwitserland.