De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Song Young-moo vindt dat Noord-Korea het voordeel van de twijfel moet krijgen. ''Als we denken dat Noord-Korea ons in de toekomst op dezelfde manier zal misleiden als in het verleden, hoe kunnen we dan onderhandelen en vrede stichten?''

Song reageerde volgens persbureau Yonhap op uitspraken van zijn Japanse collega Itsunori Onodera, die eerder op zaterdag zei dat de Noord-Koreanen zich in het verleden niet hebben gehouden aan afspraken over hun nucleaire programma.

''Meneer Onodera sprak over de gebroken beloften. Dat gebeurde in het verleden. Het land heeft nu een andere leider'', zei de Zuid-Koreaan, die doelde op Kim Jong-un.

De Japanse minister Onodera zei verder dat zijn land het belangrijk vindt dat Noord-Korea niet beloond wordt alleen voor het feit dat het land instemt met een dialoog met het buitenland. Hij benadrukte dat de Noord-Koreaanse leider ook concrete actie moet ondernemen door zijn nucleaire- en raketprogramma te ontmantelen.

Japan wil meer concrete acties zien van Noord-Korea
45
Japan wil meer concrete acties zien van Noord-Korea

Kernontwapening

Op een veiligheidsconferentie in Singapore benadrukte de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis dat ook de VS de volledige kernontwapening van Noord-Korea als hoofddoel van de onderhandelingen ziet. Mattis herhaalde ook dat terugtrekking van de tienduizenden in Zuid-Korea gelegerde Amerikaanse troepen geen optie is.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoet Trump naar verwachting op 12 juni in Singapore. Het wordt de eerste keer dat twee zittende leiders van de landen met elkaar om de tafel zitten.