DRIEBERGEN - De plaatsing van een viaduct over de A12 bij Zoetermeer en de aanleg van een tijdelijke brug over de A20 bij Crooswijk in Rotterdam hebben zondagochtend voor hinder gezorgd voor het verkeer. Op de A13 ontstond daardoor een lange file richting Rotterdam.

De A12 ging zaterdagavond om 23.30 uur dicht voor het plaatsen van het viaduct. De fiets-, voetgangers- en ruiterverbinding lag om 07.00 uur op zijn plaats, aldus een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer. Daarna moest de brug nog vastgezet worden. De A12 zou om 08.00 uur weer open gaan, maar dat werd 12.45 uur, zei een woordvoerster van de verkeersinformatiedienst TIC.


Plaatsing viaduct. Foto: Remco Hanou

De verplaatsing van een noodbrug op de A20 duurde langer dan was voorzien. De snelweg zou om 12.00 uur opengaan, maar dat liep bijna vier uur uit. Verkeer op de A13 dat niet de A20 op kon veroorzaakte een file die op het drukste moment acht kilometer lang was. Eind april liep de eerste aanleg van de brug ook al ver uit, met grote vertragingen tot gevolg.

Rijkswaterstaat is op de A20 bezig met het vervangen van de voegovergangen van het Rotteviaduct bij Rotterdam. Daarvoor zet de dienst een tijdelijke brug in. Daaronder wordt aan de voegen gewerkt, zodat het verkeer kan doorrijden. Zonder de brug zou Rijkswaterstaat gedurende een half jaar iedere nacht werkzaamheden moeten uitvoeren, of de A20 twee weken aaneen per rijrichting afsluiten.