PEKING - De Chinese autoriteiten hebben noodmaatregelen verordonneerd om verspreiding van de gevreesde vogelgriep in het land tegen te gaan. Zij deden dat nadat was ontdekt dat trekvogels waren overleden aan het H5N1-virus dat de griep veroorzaakt. De dode vogels waren aangetroffen in de westelijke provincie Qinghai.

Het is voor het eerst sinds vorig jaar dat in China vogelgriep is vastgesteld. In een aantal andere Aziatische landen is recent wel vogelgriep geconstateerd, waardoor ook mensen zijn overleden.

Het ministerie van Landbouw in Peking heeft de regionale regering gevraagd te verhinderen dat mensen naar de gebieden gaan waar de trekvogels verblijven. Ook moeten de regionale autoriteiten maatregelen nemen om te voorkomen dat pluimvee in aanraking komt met mogelijk besmette trekvogels. Zij moeten alle gevallen van de ziekte zo snel mogelijk melden.

De dode vogels zijn gevonden bij het meer van Qinghai. De aanwezigheid van zeer veel trekvogels in het gebied is een toeristische attractie.