ZOETERMEER - In Nederland bewerkte kipfilets die volgens de Ierse keuringsdienst van waren een risico op BSE opleveren, zijn verkeerd geëtiketteerd. Volgens het Productschap Vee, Vlees en Eieren is er echter niets met het vlees aan de hand. De Nederlandse keuringsdienst van waren zegt dat er geen enkele reden is te denken dat er een risico op BSE is.

Het gaat om vlees dat op toegestane wijze is bewerkt met marinadeachtige stoffen of hulpmiddelen als bindmiddelen, stelt een woordvoerster van het productschap. Volgens het schap is het een veilig en toegestaan procédé, maar is achterwege gelaten de juiste etiketten op de vleespakketjes te plakken.

De Ierse keuringsdienst ontdekte in mei dat meer dan de helft van de onderzochte Nederlandse kippen DNA bevatte dat niet door de ingrediënten op het etiket kon worden verklaard. De meeste kippen bevatten rundvleeseiwit, maar een aantal kippen bleek ook te zijn behandeld met proteïnen van varkensvlees.

Drie bedrijven

Het inspuiten van kippenvlees met vocht is een in Nederland toegestane methode om het vlees mals te houden. De omstreden kipfilets zouden afkomstig zijn van drie bedrijven in Nederland waar dit speciale procédé plaatsvindt: Lelie, Vrieskoop en De Kippenhof.

De Nederlandse keuringsdienst van waren heeft op verzoek van de Ieren inmiddels een onderzoek ingesteld. De dienst gaat op zoek naar de in Nederland toegevoegde hulpstoffen en met name de omstreden eiwitten om een monster te kunnen onderzoeken. "We verwachten er niet veel van", aldus een woordvoerder. Sinds 1997 wordt al het BSE-gevoelig materiaal in Nederland vernietigd.

/NIEUWSNederlandse bedrijven spuiten rundvleeseiwit in Britse kip