LONDEN - Het Britse boulevardblad The Sun heeft zaterdag nieuwe foto's gepubliceerd van Saddam Hussein. De voormalige Iraakse leider is gefotografeerd door prikkeldraad heen. Hij is gekleed in een tuniek en is mogelijk aan het bidden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

The Sun veroorzaakte vrijdag een rel door de publicatie van foto's van Saddam Hussein in onderbroek.

Miltvuur

In de grootste krant van Groot-Brittannië zijn zaterdag ook de afbeeldingen te zien van de Iraakse biologe Huda Sali Nahdi Ammash en van Saddam's neef Ali Hassan al-Majid. Ammash, bekend als 'mevrouw Miltvuur', was volgens de Amerikanen een van de belangrijkste wetenschappers betrokken bij de ontwikkeling van massavernietigingswapens.

Al-Majid kreeg de bijnaam 'Ali Chemicali', omdat hij het brein achter de gifgasaanval op de Koerdische bevolking zou zijn geweest.

Onderbroek

The Sun stak zaterdag de draak met de ophef die het vrijdag zelf heeft veroorzaakt met de publicatie van de 'onthullende' foto's van Saddam. "Bush doet onderzoek naar onderbroek Saddam", kopte The Sun op de voorpagina. De kop zinspeelt op het onderzoek dat de Amerikaanse president heeft laten instellen naar hoe de krant in het bezit is gekomen van de halfnaaktfoto's van zijn vroegere Iraakse ambtgenoot.

Grenzen

In Irak spraken soennitische geestelijken hun afschuw uit over de publicatie van de foto's van Saddam. Zij noemden de afbeeldingen "vernederend" en zeiden dat er "grenzen zijn die niet overschreden zouden moeten worden, ongeacht de persoon en zijn verleden".

Een leidinggevende van The Sun verdedigde zaterdag de beslissing van het blad om de foto's op te nemen. Volgens hem is er niets vernederends aan de afbeeldingen en hoeft niemand medelijden met Saddam te hebben.

Ook de Arabische pers en Iraakse kranten brachten zaterdag de foto's van de Iraakse ex-president. Enkele kranten toonden leedvermaak, Iraakse kranten onthielden zich veelal van commentaar.