AMSTERDAM - VVD-Kamerlid Aptroot eist een "duidelijk en oprecht" excuses van de vier europarlementariërs van de VVD voor hun reclamespotje voor de Europese grondwet. Dat heeft het Tweede-Kamerlid zaterdag gezegd.

"Als zij dat niet doen, hebben ze een groot probleem met mij. Dan beschouw ik hen niet langer als collega's", aldus Aptroot over de europarlementariërs Maaten, Mulder, Manders en Hennis. Hij eist dat de vier opstappen als zij geen excuses maken.

Jodenvervolging

De VVD trok vrijdag het reclamespotje terug waarin de europarlementariërs de Europese grondwet aanprijzen met een verwijzing naar de holocaust. Volgens VVD-leider in het europarlement Maaten zag de fractie in dat het nog niet uitgezonden filmpje negatieve gevoelens oproept. Het spotje bevat beelden van de jodenvervolging, gevolgd door beelden van Srebrenica en van de terreuraanslagen in Madrid.

Contact

Maaten sust de eis van Aptroot door te zeggen dat de twee VVD'ers het inhoudelijk eens zijn. "Wij zullen contact zoeken", zegt hij.

'Balkanisering'

De VVD-europarlementariërs zijn niet de eerste die verschrikkingen uit Europese geschiedenis aanhalen om het belang van de Europese grondwet te benadrukken. Zo zei CDA-minister Donner van Justitie in april te vrezen voor 'Balkanisering' en dat de lidstaten uit elkaar zouden drijven als de Europese integratie niet doorzet.

Ook premier Balkenende heeft in een interview gezegd dat Europa moet blijven samenwerken om gebeurtenissen als Auschwitz te voorkomen.