SITTARD - De wietteelt in Nederland is goed voor een omzet van 4 miljard euro per jaar. Dat meldden De Limburger en het Limburgs Dagblad zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De kranten baseren dit cijfer op informatie van politie, justitie, energiebedrijf Essent, het Platform Energiediefstal, onderzoeksbureau Plant Research en advocaat A. Beckers, gespecialiseerd in hennepteelt.

Zuiden

De omzet is berekend op basis van de geschatte hoeveelheid gestolen elektriciteit per jaar. Het leeuwendeel van de omzet door de wiettelers komt uit het zuiden van Nederland, aldus de kranten.

Miljoen kilo

Volgens een schatting van de krant op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie bevinden zich in Limburg en Brabant 19.000 wietkwekerijen, goed voor een half miljoen kilo wiet per jaar. In Nederland bevinden zich in totaal 63.650 plantages die een miljoen kilo hennep produceren.

Criminoloog Frank Bovenkerk stelde in 2003 in zijn onderzoeksrapport Hennepteelt in Nederland, dat Nederland ongeveer 5000 hennepkwekerijen telt, maar ook dat was een schatting.