SASSENHEIM - De nieuwste bevindingen van Maurice de Hond zijn voor premier Balkenende een bewijs te meer dat "mensen zich niet gek moeten laten maken door peilingen".

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat heeft Balkenende zaterdag gezegd in een toespraak tot de CDJA (de jongerenorganisatie van het CDA) in Sassenheim.

Zestig procent

Het gat tussen tegen- en voorstanders van de Europese grondwet is in de afgelopen week duidelijk gegroeid. Van de mensen die weten wat ze bij het referendum op 1 juni gaan stemmen, is inmiddels 60 procent tegen en 40 procent voor. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de NOS. Zijn opkomstschatting is gestegen naar 43 procent.

Euro

De toename van het aantal tegenstemmers is volgens De Hond toe te schrijven aan de ja-campagne, die een slecht oordeel krijgt. Het optreden van de regering in de campagne heeft een negatieve invloed gehad, zegt 59 procent van de ondervraagden. Ook de discussie over de overwaardering van de gulden bij de invoering van de euro heeft geen goed gedaan.

Alleen onder D66-stemmers bestaat nog een meerderheid vóór de grondwet. De SP spint duidelijk garen bij de campagne en staat inmiddels op twintig zetels.

Ommekeer

De opiniepeiler is somber over een eventuele ommekeer in het sentiment. "Alle signalen lijken inmiddels op rood te staan en de kans dat uiteindelijk nog een meerderheid op 1 juni voor stemt is heel klein geworden. Wat er maar gebeurt lijkt ten voordele te werken van het tegenstemmen."

Songfestival

Een goed voorbeeld lijkt het resultaat van Nederland in de voorronde van het Eurovisie Songfestival. Meer dan 70 procent van de ondervraagden noemt het feit dat beduidend meer landen uit Oost-Europa naar de finale gaan een voorbeeld van een verschuiving van de macht binnen de EU.

"Het is de wereld op zijn kop dat nu ook de uitschakeling van Glennis Grace in het songfestival in verband wordt gebracht met het referendum over de Europese grondwet", aldus Balkenende.