DEN HAAG - Staatssecretaris Van Geel van Milieu was bij zijn aantreden in 2002 niet op de hoogte van de slechte luchtkwaliteit in Nederland. In het overdrachtsdossier, dat nieuwe bewindspersonen bij hun aantreden ontvangen, repte zijn departement er niet over.

En "ook de inspectie van mijn ministerie had het niet in de smiezen". Dat heeft Van Geel zaterdag in een interview met de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) gezegd.

Voortijdig

Nederland heeft grote problemen om de Europese normen voor schone lucht te halen. Op veel plaatsen zijn de concentraties fijn stof en stikstofdioxide te hoog. De Raad van State heeft daarom tal van bouwprojecten en de aanleg van wegen stilgelegd. Bovendien sterven jaarlijks duizenden mensen voortijdig door deze luchtvervuiling.

Van Geel zegt hij bij de kabinetsonderhandelingen meer geld voor milieu had gevraagd als hij drie jaar geleden op de hoogte was geweest van het probleem. "Het is nu veel moeilijker om halverwege de rit het benodigde geld op tafel te krijgen."

Superschone auto

De staatssecretaris zegt dat Nederland in 2010 niet zal voldoen aan de Europese normen voor stikstof. "Tenzij ik de helft van de auto's van de weg haal. Of ik moet iedereen op 1 januari 2010 een spiksplinternieuwe en superschone auto geven."

Daarom probeert hij van Brussel uitstel van de normen te krijgen. Overigens zullen andere Europese lidstaten de norm ook niet gaan halen, denkt Van Geel.

Maatregelen

De CDA'er broedt op extra maatregelen om aan de milieunormen te voldoen zoals een slooppremie voor oude auto's en roetfilters voor dieselauto's om de vervuiling door fijn stof en stikstofoxide terug te dringen. Na de zomer wil hij de aanvullende maatregelen presenteren.