DEN HAAG - D66-Minister Brinkhorst (Economische Zaken) vindt dat het kabinet alle geheime documenten in het Irak-dossier moet openbaren. Dat zegt hij in een interview met het weekblad Nieuwe Revu. Onmiddellijk na het uitlekken van het interview, betuigde Brinkhorst al weer spijt. "Ik had het beter niet kunnen zeggen", zei hij in het RTL-Nieuws.

De PvdA wil opheldering over de uitlatingen van Brinkhorst. Het kabinet heeft altijd geweigerd om allerlei onderliggende analyses en adviezen van de periode vóór de Amerikaanse invasie in Irak in maart 2003 vrij te geven. Brinkhorst pleit in Nieuwe Revu voor het "afleggen van verantwoording en openheid van zaken". Tegen RTL Nieuws gaf Brinkhorst vrijdag toe dat hij er niet over ging.

Op slot

Het is de derde keer in korte tijd dat Brinkhorst opzien baart met opmerkelijke uitspraken. Op 10 mei zei hij in de Telegraaf over een nee bij het referendum over de Europese grondwet: "Op den duur gaat in Nederland dan het licht uit en dan zetten we ons land op slot."

In het magazine Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW zei Brinkhorst vervolgens deze week het referendum over de grondwet een "slecht idee" te vinden. "Op zichzelf is er best wat te zeggen voor referenda, maar niet over dit onderwerp. We houden nu een referendum over een zaak waar de bevolking niets over weet. Dat schept een slecht precedent", aldus Brinkhorst in Forum.

In Nieuwe Revu uit Brinkhorst ook heftige kritiek op de Verenigde Staten, vanwege de wijze waarop de Amerikanen in Guantánamo Bay vermeende terroristen behandelen. "Wat de VS in Guantánamo Bay doen, kán niet. (...) Guantánamo Bay valt buiten het grondgebied van de VS, zegt Washington. O, en dan zijn schendingen van de mensenrechten plotseling geoorloofd? Dat is meten met twee maten!"