UTRECHT/DEN HAAG - Minstens driekwart van de ongeveer 8000 Nederlandse huisartsen legt volgende week het werk neer. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau NIVEL in samenwerking met het blad Medisch Contact. De enquête is vrijdag uitgevoerd.

Volgens het telefonische onderzoek sluit 68 procent van de huisartspraktijken vanaf woensdag drie dagen de deuren. Slechts 13 procent blijft open. De onderzoekers verwachten dat de actiebereidheid de komende dagen verder zal stijgen.

Marktwerking

Een deel van de huisartsen legt dinsdag het werk al neer. In Den Haag vindt dan een protestmanifestatie plaats tegen invoering van marktwerking in de zorg. Als reden voor de actie geven huisartsen overwegend aan een vuist te willen maken tegen het kabinetsbeleid.

Het ziekenhuis Medisch Centrum Haaglanden (MCH) maakte vrijdag bekend vanaf woensdag extra artsen en verpleegkundigen in te zetten op de afdeling Spoedeisende Hulp. De verwachting is dat veel patiënten naar het ziekenhuis zullen gaan voor medische zorg. Het MCH heeft vestigingen in Den Haag en Leidschendam.

Bezetting

Toen de huisartsen eerder dit jaar in januari actie voerden, kreeg de afdeling Spoedeisende Hulp van het MCH in plaats van de gemiddelde 175 patiënten per dag ongeveer het dubbele aantal te verwerken. De extra bezetting duurt zolang dat nodig is.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen beslist elk ziekenhuis voor zich of het speciale maatregelen neemt. Huisartsen voeren over het algemeen overleg met de ziekenhuizen over de medische hulp tijdens de actiedagen. De ene huisarts staakt heel strikt en doet zo weinig mogelijk, de andere blijft toch patiënten helpen.