BRUSSEL - De VVD heeft een streep gezet door een reclamespotje waarin europarlementsleden van de partij de Europese grondwet aanprijzen met een verwijzing naar de holocaust. VVD-leider in het europarlement Maaten zegt dat hij daartoe besloten heeft na overleg vrijdagmiddag met het partijbureau in Nederland.

Volgens Maaten zien de partij en de europarlementleden nu in dat het filmpje "negatieve gevoelens oproept terwijl wij een positieve discussie willen voeren".

Het spotje zou zaterdag worden uitgezonden op veertien regionale televisiezenders. Het 20 seconden durende filmpje begint met een beeld uit de holocaust met daaroverheen de tekst 'Dit nooit méér! Start samenwerking Europa 1952'. De beelden erop tonen een schuur vol lijkkisten in Srebrenica en een verwoest treinstel in Madrid met daarbij respectievelijk de teksten 'Het gevaar ligt op de loer! Betere samenwerking nodig' en 'Een toekomst met vrede, veiligheid en welvaart! Eén Europese Grondwet'.

Toelichting

"Hiermee willen we laten zien dat het niet om niks gaat. Europa is niet voor de grap opgezet, maar voor vrede, welvaart en veiligheid", zei Maaten eerder vrijdag in een toelichting op het filmpje.

Onlangs suggereerde CDA-minister Donner (Justitie) dat een 'balkanisering' dreigt als Europa de grondwet afwijst. Al snel moest hij die uitspraak afzwakken. De VVD-leider zei vrijdag dat het tv-spotje heel anders is. "Wij zeggen niet dat er oorlog komt bij een nee. Maar wel: kijk eens wat Europa heeft bereikt."

Srebrenica

Het spotje refereert aan Srebrenica en de terreuraanslag in Madrid, omdat volgens Maaten Europa met de grondwet in de hand effectiever in het buitenland kan optreden en terreur beter kan bestrijden.

Reactie

VVD-Tweede-Kamerlid Van Baalen vindt de TV-spot van de Europese fractie een uitglijder van de eerste orde. "Keer op keer geef ik aan dat de grondwet beter is dan de oude verdragen, maar dat er natuurlijk geen oorlog komt. Iedereen die dat wil, kan en mag tegenstemmen. Alleen op nuchtere gronden raad ik dat af. Ik wil een campagne op basis van feiten en niet op basis van valse emoties", aldus Van Baalen.