STOCKHOLM - Twee agenten in Zweden hebben een gevangenisstraf opgelegd gekregen van een maand omdat ze niet adequaat hadden gereageerd op een noodoproep van een vrouw die werd verkracht. In plaats van een patrouillewagen te sturen naar de plaats delict belden de dienders de moeder van het slachtoffer om haar te vragen haar dochter op te pikken, meldden Zweedse media vrijdag.

Een onbekende man sleepte de vrouw op 3 april vorig jaar een bos in en verkrachtte haar. Tijdens de worsteling wist het negentienjarige slachtoffer een vriendin te bellen die op haar beurt de politie belde. In plaats van agenten naar de plaats des onheils te dirigeren belden de gedaagden de moeder van de vrouw met de suggestie haar dochter te gaan zoeken.

Ernstige nalatigheid

Een rechter achtte het tweetal donderdag schuldig aan ernstige nalatigheid. Een derde agent kreeg een boete opgelegd van 30.000 kroon (3250 euro). De rechtbank betitelde de actie van de politiemensen als "onbegrijpelijk" en wees erop dat verkrachtingen geregeld resulteren in de dood van het slachtoffer.