AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam vier jaar celstraf geëist tegen een werknemer van Brinks-Nedlloyd voor een gewapende overval op een geldwagen in 1990. De man, die 2,5 miljoen gulden (ruim 1,1 miljoen euro) buitmaakte, is al bijna vijftien jaar spoorloos.

"Een bizarre zaak", zo stelde rechtbankvoorzitter G. Janssen. "Misschien is de man zelfs wel dood, we weten het niet." Het OM besloot de zaak voor de rechter te brengen om te voorkomen dat het misdrijf verjaart. Dat zou gebeuren op 17 december dit jaar, vijftien jaar na de overval. Officier van justitite H. Festen hoopt dat hij de 45-jarige W.V. door de rechtszaak kan bereiken en dat hij zich alsnog meldt.

Festen sprak van een "ontzettend brutale overval". V., die nog maar drie maanden in dienst was bij Brinks-Nedlloyd, zat op 17 december 1990 zoals vele eerdere ritten samen met bijrijder A.A. op de geldwagen in Amsterdam. Dat ging goed, totdat V. van de route afweek, naar het gebied achter het Centraal Station reed en daar de geldwagen stilzette.

Doodsangsten

Vervolgens richtte hij een revolver op A. De man, die doodsangsten heeft uitgestaan, kreeg een kap over zijn hoofd. Zijn gezicht werd ingetapet en hij werd geboeid en vastgeketend achtergelaten in de geldwagen. Volgens A. werd zijn collega geholpen door twee handlangers, met wie hij Duits sprak. A. verklaarde later dat V. tegen hem had gezegd dat hij de overval ook niet wilde, maar dat zijn moeder werd bedreigd.

Onderzoek van het OM heeft niets opgeleverd. Zo is de telefoon van de moeder van V. afgeluisterd en is navraag gedaan bij Nederlandse ambassades en consulaten. Ook van de handlangers is nooit iets vernomen.

De bijrijder heeft grote psychische schade van de overval ondervonden. Hij diende vrijdag een vordering in van 2000 euro. Of hij dat geld ooit krijgt, is de vraag.

De rechtbank doet op 2 juni uitspraak. Een veroordeling van een voortvluchtige komt in Nederland niet zo heel vaak voor. Na de Tweede Wereldoorlog gebeurde dat soms met Duitse oorlogsmisdadigers. Desi Bouterse is in 2000 in Nederland bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij een drugstransport, maar zijn woonplaats was bekend. Suriname wilde hem echter niet uitleveren.