AMSTERDAM - De Hogeschool van Amsterdam moet 29 miljoen euro terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat heeft een woordvoerder van de hogeschool vrijdag gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het bedrag staat in een ontwerprapport van de commissie-Schutte, waarover de hogeschool beschikt. De commissie-Schutte doet onderzoek naar de zogeheten hbo-fraude. Maandag presenteert de commissie haar eindverslag. De hogeschool heeft geen reden aan te nemen dat dat afwijkt van het concept.

De commissie wil geen commentaar geven. "Het eindrapport wordt maandag gepresenteerd en tot die tijd doet de commissie geen enkele mededeling", aldus een zegsman.

De Hogeschool van Amsterdam zal de terugvordering "tot het uiterste" juridisch bestrijden, stelt de woordvoerder van de hogeschool. Die juridische procedures kunnen vele jaren voortslepen. Ook wil de hogeschool de leden van de commissie-Schutte persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade die de school lijdt.

Volgens een eerste rapport van de commissie-Schutte, dat vorig jaar maart uitkwam, hebben hogescholen, universiteiten en regionale opleidingscentra circa 60 miljoen te veel ontvangen. Bij enkele hogescholen moest toen nog nader onderzoek worden verricht. Een daarvan was de school in Amsterdam.

Onderwijsinstellingen die de subsidieregels hebben overtreden, moeten het ten onrechte ontvangen geld terugbetalen. De 29 miljoen euro die de Hogeschool Amsterdam op tafel moet leggen, is het hoogste bedrag dat tot nu toe is genoemd. Tot nu toe voerde de Hogeschool Zeeland de ranglijst aan. Die heeft volgens de commissie 12 miljoen ten onrechte ontvangen.

De Hogeschool Amsterdam wijt de hele hbo-affaire aan de onduidelijke regels van het ministerie van Onderwijs. De commissie-Schutte zou die regels "heel smal" hebben geïnterpreteerd.