BOGOTA - De Nederlander Henk van Bilderbeek, die al meer dan een half jaar in een Colombiaanse gevangenis zit, hoopt dat de Nederlandse regering zijn zaak bij de Colombiaanse regering gaat bepleiten. Bilderbeek zegt dat hij ten onrechte wordt verdacht van het witwassen van drugsgeld. Hij vermoedt dat hij is opgesloten om hem zakelijk op een dood spoor te zetten.

Inmiddels is advocaat Harrison Slaughter van Van Bilderbeeks broer en zakenpartner Albert in Nederland aangekomen. Hij praat vrijdag met Tweede-Kamerleden. Albert Bilderbeek, die in de Verenigde Staten woont en die samen met zijn broer het bedrijf Llanos Oil Explorations drijft, komt binnenkort ook naar Nederland om de zaak van zijn broer Henk bij de politiek te bepleiten.

Olievondst

Ook Nederlandse investeerders in Llanos Oil willen dat de Nederlandse regering druk gaat uitoefenen op de Colombiaanse regering. De Van Bilderbeeks stellen dat medewerkers van de Colombiaanse president Uribe en de top van het semi-staatsbedrijf Ecopetrol hun beroofd hebben van rechten op een gigantische olievondst, die tientallen miljarden dollars kunnen opleveren.

Llanos Oil Explorations had een contract met Ecopetrol om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van olie in het noordoostelijke departement Cesar. Ecopetrol zegde dit contract eenzijdig op omdat Llanos Oil niet aan de voorwaarden zou voldoen. Het bedrijf zou een bedrag van 2,5 miljoen dollar, dat bedoeld was als garantstelling, niet op tijd hebben voldaan. Llanos stelt echter dat Ecopetrol eerder al een waarborgsom van 1,5 miljoen dollar had geconfisqueerd.

Connecties

Enkele weken na het opzeggen van het contract ging Ecopetrol in zee met het Amerikaanse bedrijf Drummond, dat zich in Colombia tot dan toe alleen met de winning van steenkool bezighield. Volgens de gebroeders Van Bilderbeek is het werk naar Drummond gegaan omdat dit bedrijf zeer goede connecties heeft met de Colombiaanse regeringsadviseur Fabio Echeverri. Ecopetrol ontkent dit.

De aanhouding en gevangenhouding van Henk van Bilderbeek zien de broers als een methode om Llanos Oil buiten spel te zetten. "Het weekblad Cambio publiceerde in april telefoongesprekken van Van Bilderbeek met een collega, als bewijsmateriaal voor de witwaspraktijken. Dat is een vervalsing", aldus Henks vrouw Solvig. "Daar moest Henk hard om lachen."

De in Colombia geboren Nederlander is nog niet aan de rechter voorgeleid. Dit is overigens niet in strijd met de Colombiaanse wet.

Procedure

Bij het Federale Gerechtshof in Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, is Llanos Oil een procedure begonnen tegen Ecopetrol, Fabio Echeverri en de Colombiaanse president Uribe wegens corruptie. De hoop van de Van Bilderbeeks is gevestigd op de Amerikaanse justitie.

Solvig van Bilderbeek: "Van de Colombiaanse justitie hoef je niets te verwachten." Inmiddels is ook de Colombiaanse Rekenkamer met een onderzoek naar de rechtmatigheid van de procedures begonnen.