SCHIPHOL - Drugscontroles op de luchthaven Schiphol hoeven binnenkort niet meer te leiden tot lang oponthoud voor reizigers. Potentiële slikkers van bolletjes cocaïne kunnen voortaan sneller worden gescand. De medische dienst die deze controles voor zijn rekening neemt, zal daartoe 24 uur per dag inzetbaar zijn, heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie vrijdag meegedeeld.

Op dit moment worden de zogeheten bodyscans, die ingeslikte bolletjes drugs zichtbaar moeten maken, tweemaal per dag uitgevoerd. Hierdoor moeten reizigers soms lang wachten alvorens zij kunnen worden gecontroleerd om, als er niets is gevonden, de luchthaven te kunnen verlaten.

Reizigers uit de Antillen, Suriname en een aantal Zuid-Amerikaanse landen worden op gezette tijden onderworpen aan zogeheten 100-procentscontroles. Deze controles vallen vooral bij passagiers uit de Antillen en Suriname nogal eens verkeerd.

Visitaties

Eerder deze week demonstreerden een paar honderd mensen in Den Haag tegen de in hun ogen mensonterende controles, die dikwijls gepaard gaan met visitaties (onderzoek aan anus of vagina, om te zien of daarin drugs zijn verstopt). De visitaties blijven noodzakelijk, omdat de bodyscans alleen ingeslikte drugs aan het licht kunnen brengen, aldus de woordvoerder.