WASHINGTON - Amerikaanse bewakers in Guantánamo Bay lieten honden de koran van de grond oprapen. Dit heeft de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU donderdag laten weten. De ACLU kwam met een beroep op de Amerikaanse wet op de openbaarheid van bestuur in het bezit van 2000 pagina's documenten van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Het heilige boek van de islam is niet alleen met honden onteerd, aldus de verwijten die Guantánamo-gevangenen maken. Ook hebben Amerikaanse militairen op de grond liggende exemplaren van de koran met voeten getreden, aldus ACLU.

Rode Kruis

Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft de Amerikaanse autoriteiten al in 2002 gewaarschuwd dat de koran werd onteerd in Guantánamo Bay. Gevangenen op de Amerikaanse basis op Cuba hebben het Rode Kruis er herhaaldelijk op gewezen.

Dit heeft een Rode-Kruiswoordvoerder donderdag laten weten. Vorige week kwam het in Afghanistan tot bloedige anti-Amerikaanse rellen na een bericht in Newsweek. Het Amerikaanse weekblad had geschreven dat Amerikaanse bewakers een koran door de wc hadden gespoeld. Na druk van de regering in Washington werd dat bericht weer ingetrokken.

Het Rode Kruis heeft Guantánamo Bay sinds begin 2002 bezocht. Na klachten bij de Amerikaanse autoriteiten leek er sinds 2003 sprake te zijn van verbetering van de situatie.