KIEV - "Nederland moet nooit meer meedoen aan het Eurovisie Songfestival." Dat stelden zangeres Glennis Grace en haar manager donderdag nadat bleek dat de Nederlandse inzending aan het liedjesfestijn niet in aanmerking komt voor een plaats in de finale zaterdag. "Ik heb heel erg mijn best gedaan, maar dat het niet gelukt is vind ik echt kut", aldus een verslagen Grace.

Bekijk video 'Stemming Songfestival verloopt oneerlijk': Modem/ Breedband

De Amsterdamse artieste wees op het feit dat oostelijke landen, net als in Istanbul vorig jaar, bij het televoten elkaar telkens de bal toe lijken te spelen. "Het is de omgekeerde smaak van het oosten naar het westen", zei Grace's manager J. van Katwijk.

Kwaliteit

"Het gaat niet meer om kwaliteit. Zelfs favorieten als IJsland en Ierland zijn niet door." Hij wees op het feit dat van de tien landen die in Kiev door mogen naar de finale er zes uit het oosten van Europa komen. Als hij de Zwitserse inzending zou meetellen, dat is namelijk een groep uit Estland, dan komt dat aantal op zeven.

"De Balkan is door", werd daarom in Kiev, waar de voorronde plaatshad, door sommigen geroepen. "Ik weet niet waar het aan heeft gelegen. Het optreden ging heel goed. Mijn moeder is vandaag in Kiev aangekomen dus ik ga nu lekker naar mams toe. Ik wil jullie bedanken voor jullie steun", zei de zangeres tegen aanwezige fans die bij de uitgang van de zaal waren samengekomen.

'Lekker vrij'

De vertolkster van het liedje 'My impossible dream' nam haar verlies zeer professioneel op. Ze lachte tegen alle camera's, verklaarde dat ze vanaf vrijdag 'lekker vrij' is en stelde dat Griekenland zaterdag de finale zou moeten winnen. Als een ster baande ze zich een weg door de gereedstaande buitenlandse cameraploegen, waar ze af en toe stopte voor een praatje.

"Bye sweeties!", riep ze al zwaaiend richting de buitenlandse pers, om daarna in een auto de Oekraïense nacht in te rijden.