WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben de Cubaanse balling Luis Posada Carriles donderdag aangeklaagd voor overtreding van de immigratiewet. Venezuela wil Posada graag uitgeleverd zien. Het wil hem berechten voor zijn vermeende betrokkenheid bij een bomaanslag op een Cubaans passagiersvliegtuig in 1976, waardoor 73 doden vielen. Posada ontkent.

Posada, die een Venezolaans paspoort heeft, werd dinsdag gearresteerd, nadat hij in maart illegaal de VS was binnengekomen. Zijn aanwezigheid bracht Washington in een lastig parket. De VS steunen graag tegenstanders van de Cubaanse dictator Fidel Castro, waartoe Posada behoort, maar willen ook een harde lijn volgen ten opzichte van terroristen.

De Venezolaanse regering, die uitstekende betrekkingen heeft met het communistische regime in Havana, beschuldigt Washington van hypocrisie, omdat het Posada vooralsnog weigert uit te leveren. Caracas heeft de VS al toegezegd dat het Posada niet zal doorspelen naar Cuba als Washington hem uitlevert.

Gratie

Volgens Cuba is Posada betrokken geweest bij diverse moordcomplotten tegen Castro. Vorig jaar werd hij daarvoor in Panama veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij kreeg echter al na enkele maanden gratie.

Castro zelf beschuldigde de VS er donderdag van Posada de hand boven het hoofd te houden. Volgens de bebaarde Cubaanse leider is Washington bang voor wat de voormalige informant van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA allemaal kan vertellen tijdens een eventuele rechtszaak.