HILVERSUM - De nee-campagne tegen de Europese grondwet krijgt steeds meer aanhang. Van de mensen die zeker gaan stemmen bij het referendum op 1 juni, zegt nu 54 procent tegen te zullen stemmen. Slechts 27 procent wil voor de grondwet stemmen. Dat blijkt uit onderzoek door TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

Van de nee-stemmers zegt 94 procent dat de Europese eenwording te snel gaat. 58 procent van de nee-stemmers stemt tegen de grondwet uit protest tegen het kabinet-Balkenende. Ook de dure euro is een reden om tegen te stemmen.

Volgens de peiling gaat 38 procent van de stemgerechtigde Nederlanders "zeker" stemmen. Sinds de vorige peiling in maart is het aantal voorstemmers licht gestegen van 26 naar 27 procent en de tegenstemmers van 38 naar 54 procent.

Volgens TNS NIPO liggen de verhoudingen onder alle Nederlanders, van wie de meeste dus nog niet weten óf ze gaan stemmen, iets dichter bij elkaar. Hier wil 18 procent voor stemmen en 36 procent tegen. In maart was dit respectievelijk 22 om 24 procent.