TIEL - Een kermisexploitant heeft in de afgelopen dagen tijdens de kermis in Tiel pennen uitgedeeld waarmee een elektrische schok kan worden De pennen dienden als prijs, maar zijn in Nederland op grond van de wet Wapens en Munitie verboden.

De politie is volgens een woordvoerder toevallig op het spoor van de verboden schokpennen gekomen, nadat iemand zich met zo'n voorwerp bij het politiebureau meldde.

Proces-verbaal

Iedereen die een schokpen heeft gewonnen op de kermis, kan die volgens de politie zonder gevolgen inleveren op het politiebureau. Wie de pen houdt en daarmee wordt betrapt, krijgt een proces-verbaal.

De speciale pen ziet er uit als een gewone, vrij forse balpen. Maar als het knopje op de achterkant van de pen wordt ingedrukt, ontstaat een elektrische schok. Volgens de politie is het nog niet eerder voorgekomen dat deze verboden pennen opdoken op de kermis.

Balletjespistolen

Enkele weken geleden ontstond nog ophef over balletjespistolen, die onder meer op de kermis in Harderwijk als prijs waren uitgeloofd. Ook deze pistolen, die in het buitenland als speelgoed te koop zijn, zijn in Nederland verboden. Ook in Harderwijk en enkele andere plaatsen riep de politie toen alle winnaars op het nepwapen in te leveren.

De kermis in Tiel is ondertussen afgelopen en de exploitanten zijn verder getrokken. De Tielse politie heeft de zaak overgedragen aan collega's in Noord-Brabant, omdat de exploitant die schokpennen uitdeelde, daar zijn vaste adres heeft. De politie is van plan de pennen in beslag te nemen.