PORTADOWN - Ondanks strenge veiligheidsmaatregelen is het zondag tijdens de jaarlijkse Oranjemars in de Noord-Ierse plaats Portadown tot ongeregeldheden gekomen. Bij botsingen tussen demonstranten en de politie raakten zeker twintig agenten en enkele burgers gewond.

De mars begon aanvankelijk rustig. Ongeveer 1300 protestanten liepen van het stadscentrum naar de kerk van Dumcree, aan de rand van Portadown. Tweeduizend militairen en agenten moesten de optocht in rustige banen leiden. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar hadden de autoriteiten de organisatoren verboden op de terugweg over de Garvaghy Road te trekken. Deze straat loopt door een katholieke wijk.

Toen woedende demonstranten de barricades bij Garvaghy Road omver wilden halen, ging het alsnog mis. De rellen duurden een uur en de politie werd met flessen en stenen bekogeld. De politie op haar beurt zette het waterkanon in en schoot met rubberen kogels om de menigte uiteen te jagen.

Voor het begin van de mars riep de secretaris van het plaatselijke Oranjecomité de deelnemers op kalm te blijven. Met de Oranjemarsen herdenken de protestanten de slag bij de rivier de Boyne in 1690. De protestantse koning-stadhouder Willem III versloeg daar definitief zijn katholieke schoonvader Jacobus II, die hij twee jaar daarvoor van de Engelse troon had gestoten.