DEN HAAG - Het kabinet moet niet in paniek raken nu het nog zeer onzeker is of de Nederlandse bevolking zich op 1 juni per referendum uitspreekt voor de Europese grondwet. ,,Nee stemmen mag. Je krijgt niet de strop, de galg of hel en verdoemenis'', zei D66-Kamerlid Bakker donderdag tijdens het verantwoordingsdebat, waarin het beleid over 2004 centraal staat.

Hij verwees daarmee naar kritiek dat het kabinet grote woorden als oorlog en banenverlies gebruikt als het spreekt over de gevolgen van een mogelijke tegenstem. Ook Bakker vreest een averechts effect van die opstelling. "Het is net als met het drugsbeleid. Hoe repressiever, hoe leuker het wordt."

GroenLinks en SP vinden juist dat het kabinet de campagne helemaal verkeerd aanpakt. SP-Kamerlid Kant gaf aan dat "doemscenario's nu eenmaal niet helpen". Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Halsema praat het kabinet burgers slechts angst aan door grote woorden als oorlog en banenverlies te gebruiken.

GroenLinks

GroenLinks is een groot voorstander van de Europese grondwet omdat die Europa volgens de partij democratischer, groener en socialer maakt. Ze wil voorkomen dat de toetreding van Turkije de uitkomst van het referendum gaat bepalen. Om die reden bepleitte GroenLinks donderdag een EU-breed referendum over de toetreding van Turkije. In landen als Frankrijk, Oostenrijk en België is al een nationaal referendum over Turkije aangekondigd, aldus Halsema.