AMSTERDAM - Niezen, jeuk, eczeem, tranende ogen. Er hoeft maar even een kat, graspol of stofmijt in de buurt te zijn, of het gaat al mis. Schattingen geven aan dat 30 tot 40 procent van de Nederlandse bevolking last heeft van een allergie, vaak in combinatie met astma. Volgens het Astma Fonds zal het percentage de komende jaren fors stijgen.

Het fonds verwacht dat over, pakweg, vijftien jaar meer dan de helft van de bevolking aan een allergie zal lijden. "Het wordt dan normaal. Je wijkt af als je niet allergisch bent", zegt woordvoerder C. Berends. Het Astma Fonds houdt zaterdag 21 en zondag 22 mei voor het eerst een allergiebeurs in de RAI in Amsterdam.

Allergieën

Allergieën horen bij de westerse levensstijl. Hoe dat komt? De wetenschappers hebben er geen eenduidig antwoord op. Nederlandse kinderen groeien op in schone, bacteriearme huizen.

Ziekteverwekkers krijgen weinig kans. De gezinnen zijn klein, zodat ook de besmettingskans kleiner is dan in niet-westerse landen. De aangeboren afweer tegen bacteriën en ziektekiemen verdwijnt naarmate pasgeboren kinderen opgroeien. Behalve bij kinderen die op een boerderij wonen, of baby's die tijdens hun eerste levensjaar naar de crèche gaan. Volgens Berends komt bij die groepen minder allergie en astma voor.

Jeuk

En ook al lijkt allergie een luxe-aandoening, leuk is het volgens Berends zeker niet. "Jeuk kan erger zijn dan pijn. Een aanval van benauwdheid voelt alsof er een hele dikke man bovenop je borstkas gaat zitten. We hebben er net een televisiespotje over gemaakt. Kinderen die onder de uitslag zitten, kunnen daardoor sociale problemen krijgen. Ze worden minder geknuffeld of vinden moeilijk vriendjes."

Soms helpt het om de woonomgeving van een allergie-patiënt goed schoon te houden en bijvoorbeeld speciale hoezen om de bedden te doen. Stof en stofmijt kunnen zich er dan minder goed nestelen. Maar meestal moet de patiënt daarbij ook nog langdurig medicijnen slikken, regelmatig met zware bijwerkingen.

Behandelmethoden

Ouders zijn vaak wanhopig en zoeken hun heil in allerlei alternatieve behandelmethoden. Zo zijn er natuurstenen te koop die geneeskrachtige eigenschappen zouden bezitten. Fabrikanten storten zich op de productie van apparaten die de lucht zouden reinigen. Het Astma Fonds probeert mensen voor te lichten over de feitelijke werking van de voorzieningen. Berends: "Iedereen is vrij om te kopen wat hij of zij wil, maar wij willen duidelijk maken dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat stenen helpen."

De beurs wordt dit weekeinde voor het eerst gehouden. Bezoekers kunnen er informatie vinden over alles wat met allergieën te maken heeft. Het Astma Fonds houdt zaterdag ook een symposium in de RAI. De organisatie verwacht ongeveer 3000 bezoekers.