NEW YORK - De top van het Amerikaanse leger is somber over een snelle terugtrekking van de troepen uit Irak. Een functionaris denkt volgens The New York Times van donderdag dat het leger zelfs nog "vele jaren" bij Irak zal blijven betrokken.

Volgens de bevelhebber van de Amerikaanse eenheden in het Midden-Oosten, generaal John Abizaid, blijft vooral de inzet van de Iraakse politie een probleem. Het veiligheidsapparaat vormt volgens hem geen eenheid die de strijd op effectieve wijze met de rebellen kan aangaan.

Veel hangt verder af van het vertrouwen dat de bevolking in de nieuwe Iraakse regering van premier al-Jaafari heeft, aldus een militair. Dat is volgens hem recent flink gedaald. Na de verkiezingen daalde het percentage dat vertrouwen in de regering heeft van 85 tot 45 procent.

De Verenigde Staten hebben ongeveer 138.000 militairen in Irak gelegerd. Volgens de krant verwachten sommige generaals niet meer dat eind dit jaar of begin van volgend jaar al een begin kan worden gemaakt met de terugtrekking van Amerikaanse strijdkrachten.