HILVERSUM - Oud-premier Kok heeft woensdagavond in het tv-programma NOVA burgers met klem opgeroepen ja te stemmen voor de Europese grondwet. Volgens hem heeft de nieuwe grondwet voor Nederland belangrijke voordelen, met name op het gebied van de aanpak van internationale criminaliteit, een gezamenlijk asielbeleid, economische welvaart en sociaal beleid.

De grondwet versterkt volgens hem de positie van de nationale regeringen ten opzichte van de Europese Commissie.

Kok zei de zorgen van burgers over Europa te begrijpen. Veel mensen zijn bang dat de grondwet de positie van Nederland uitholt. Ook bestaat er angst bij burgers dat de kloof tussen hen en de politiek alleen maar groter wordt. Kok zei dat juist de grondwet die problemen kan helpen oplossen.

Mensen hoeven volgens de oud-premier niet bang te zijn dat Nederlandse verworvenheden als het homo-huwelijk, de euthanasiewet en het liberale drugsbeleid op de helling komen staan. De grondwet gaat immers niet over die onderwerpen.

De directeur van de Nederlandsche Bank heeft kort geleden gezegd dat het kabinet van Kok de gulden indertijd tegen een te lage koers heeft ingeruild voor de euro. Kok bestreed deze uitspraak woensdagavond. Volgens hem was het achteraf gezien beter geweest als de Duitsers hun mark indertijd bij de invoering van de euro hadden gedevalueerd. Alle commotie over de waarde van de euro valt, naar zijn zeggen, door de hoge mark te verklaren.