WILLEMSTAD - Het voortbestaan van de huidige regering van de Nederlandse Antillen hangt woensdag al de hele dag aan een zijden draadje. Volgens de fractieleider van de PAR is de regering gevallen. Eén partij, de PLKP, weigert echter het ontslag, zo bleek woensdagavond laat na crisisoverleg.

Woensdag werd tijdens een coalitieberaad de val van de regering overeengekomen. Om 20.00 uur (Nederlandse tijd) is de Raad van Ministers bijeengekomen om een formele beslissing te nemen over het voortbestaan van het bestuur.

Premier Etienne Ys wilde na het overleg bij de Gouverneur het ontslag van de regering indienen, maar twee leden van de Raad weigeren tot nog toe het ontslag te tekenen. De twee, een minister en een staatssecretaris, zijn lid van de PLKP, de partij van vice-premier Errol Cova. Het is nog niet duidelijk wat deze weigering voor gevolg heeft.

De Raad van Ministers vergadert woensdagavond laat over een oplossing voor de impasse. Voor alle coalitiepartijen is het duidelijk dat er in ieder geval niet verder zal worden geregeerd met de PLKP. Dat bevestigde minister Leeflang van Verkeer en Vervoer.

De uitspraken van Cova ruim een week geleden in Venezuela vormen de directe aanleiding voor de crisis. De bewindsman noemde Nederland een kolonisator die de Antillianen een minderwaardigheidscomplex heeft bezorgd.

Voor premier Ys was dat ontoelaatbaar. Op zijn verzoek distantieerde de hele Raad van Ministers zich later officieel van die uitspraken. Cova bleef echter van mening dat hij niets verkeerds had gezegd.