AMSTERDAM - De door een vliegverbod getroffen Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air heeft het eerder aangekondigde kort geding tegen de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) voorlopig opgeschort. Dat heeft F. Vreede, de Nederlandse advocaat van Onur Air, woensdag laten weten aan de IVW.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De luchtvaartmaatschappij mag op last van de inspectie tot 12 juni niet landen in Nederland. Deze maatregel werd een week geleden getroffen na een aantal veiligheidsincidenten met vliegtuigen van Onur Air. Het vliegverbod geldt inmiddels ook in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.

Landingsverbod

De luchtvaartonderneming verzet zich fel tegen het landingsverbod. Volgens de maatschappij zijn de vliegtuigen veilig en is er geen reden om ze aan de grond te houden. Woensdag kondigde de maatschappij nog in harde bewoordingen een kort geding aan. Donderdag bleken de gemoederen wat bedaard.

Vreede wijst erop dat zijn Duitse collega's en de luchtvaartautoriteiten in dat land "in uiterst constructieve sfeer" een gesprek hebben gevoerd. Verder put hij hoop uit het feit dat de luchtvaartautoriteiten van Turkije, Duitsland en Nederland in Istanbul met elkaar praten over de problemen met Onur Air.

Schade

Onur Air kondigt overigens alvast aan dat het geen genoegen neemt met het enkel en alleen opheffen van het vliegverbod. Raadsman Vreede wijst erop dat de eer en goede naam van Onur Air "in ernstige mate is geschaad" door het vliegverbod en negatieve uitlatingen van IVW-medewerkers over het bedrijf tegenover journalisten.

Onur Air wil dat de Nederlandse luchtvaartautoriteiten "ondubbelzinnig tot uitdrukking brengen dat de vliegtuigen van Onur Air volkomen veilig zijn". De optie voor een kort geding wordt nadrukkelijk opengelaten, ook omdat de maatschappij een schadevergoeding wil zien die mogelijk in de miljoenen euro's gaat lopen.