KABUL - Duizenden Afghanen zijn zondag naar de Eid Gah-moskee in Kabul gegaan om te bidden en de laatste eer te bewijzen aan de zaterdag vermoorde vice-president Haji Abdul Qadir. Onder hen waren president Hamid Karzai, de vroegere koning Zahir Shah en de vroegere president Burhanuddin Rabbani.

Militairen en agenten bewaakten de route, toen de kist met het stoffelijk overschot, die was bedekt met een zwarte fluwelen lijkwade, naar de moskee in het centrum van de Afghaanse hoofdstad werd gebracht. Honderd militairen van de internationale vredesmacht ISAF bewaakten de moskee. Na een dienst in de moskee werd de kist per helikopter naar de oostelijke stad Jalalabad overgebracht, waar Qadir eens gouverneur was. De vice-president wordt daar begraven.

Qadir en zijn chauffeur werden zaterdag doodgeschoten, toen zijn dienstauto het terrein bij zijn kantoor opreed. De in het wit geklede daders ontkwamen in een vluchtauto. Qadir maakte als Pathaan, de grootste bevolkingsgroep van Afghanistan, deel uit van de Noordelijke Alliantie, die de Taliban, de fundamentalistische heersers van het land, vorig jaar verdreef.

De toetreding van de krijgsheer tot de regering had als voorbeeld moeten dienen voor andere krijgsheren, die hun macht tot dusver niet aan het centrale gezag in Kabul willen overdragen. De regering in Kabul heeft dinsdag tot dag van nationale rouw uitgeroepen.

/NIEUWSAfghaanse vice-president doodgeschoten