MUNTENDAM/NEW YORK - "Ik werd behandeld alsof ik een moord had gepleegd." De 44-jarige Frits Wolthuis uit het Groningse Muntendam heeft voorlopig zijn buik wel even vol van New York. Zes agenten pakten hem vorige week tijdens zijn vakantie in de Amerikaanse metropool op na een onschuldig bezoek aan het damestoilet.

Wolthuis kwam net uit een café, toen hij midden op straat plotseling hoge nood kreeg. Hij vluchtte het eerste het beste toiletgebouw in, maar omdat alle herentoiletten bezet waren, zocht hij in allerijl zijn heil bij de dames-wc's.

"Dat had ik beter niet kunnen doen", zei de Groninger woensdag. Na oog in oog te hebben gestaan met een kwartet woedende vrouwen werd hij overmeesterd door zes agenten. "Ze deden alsof ik een zware crimineel was. Ik moest me omdraaien en met mijn handen tegen de muur gaan staan", aldus Wolthuis. "Ik werd gefouilleerd en moest mijn paspoort overhandigen. Een van die agenten dreigde zelfs met de gevangenis." Volgens de ongelukkige toiletganger is zijn angstige blik zijn redding geweest. "Ze lieten me uiteindelijk zonder boete weer gaan. Waarschijnlijk omdat ik zo vreselijk bang was", vermoedt hij.

De Groninger heeft burgemeester Bloomberg van New York per mail om opheldering gevraagd. "En ik wilde weten of ik Amerika nog wel in kom. Ze hebben tenslotte al mijn gegevens genoteerd." Voorlopig zit een reisje naar de Verenigde Staten er in ieder geval niet in. "Ik heb het wel even gehad met Amerika."