AMSTERDAM - Amsterdam wil voorgoed een einde maken aan de eeuwigdurende kommer en kwel in de taxibranche. De gemeente komt binnenkort met een lijst huisregels waaraan taxichauffeurs zich moeten houden. Daarnaast wil ze taxi's spreiden door kleinere standplaatsen in te richten. Verantwoordelijk wethouder Van der Horst wil zelfs dat alleen kwaliteitstaxi's gebruik mogen maken van de vaste plekken, zo liet de gemeente woensdag weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De maatregelen moeten de rust terugbrengen in de Amsterdamse taxiwereld en een impuls geven aan de kwaliteit van het taxivervoer in de hoofdstad, is het streven van Van der Horst. Het college van burgemeester en wethouders stemde dinsdag in met zijn plannen.

Genoeg is genoeg

Speciale borden op de standplaatsen wijzen de chauffeurs op de huisregels.Het gaat om vijf punten: 'genoeg is genoeg', niet meer taxi's dan nodig, de klant mag zelf kiezen, geen weigering korte ritten, stilstaan op de standplaatsen voor het opnemen van klanten en taxi's mogen niet met draaiende motor op de standplaats staan (vanwege de luchtkwaliteit).

Standplaatscoördinatoren

Op korte termijn plaatst de gemeente verder camera's op de belangrijkste standplaatsen, die beter herkenbaar worden gemaakt voor zowel de klant als de taxichauffeur. Amsterdam stelt verder zogeheten standplaatscoördinatoren in die een oogje in het zeil moeten houden. Door kleinere taxistandplaatsen in te richten, wil de gemeente bovendien de druk van de taxi op het verkeer verlichten en zorgen voor spreiding door de stad. Rondom het Centraal Station en het Leidseplein is het nu bijvoorbeeld altijd erg druk met taxi's.

Budgettaxi

Taxi's die in het bezit zijn van het landelijk keurmerk, dat het Rijk sinds kort uitgeeft, krijgen van de gemeente recht op extra faciliteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld exclusieve standplaatsen krijgen. Na 2007 moet er een zogeheten budgettaxi komen, die voor een laag tarief mensen vervoert. Deze auto's zouden voor de herkenbaarheid een bepaalde kleur moeten krijgen.