GILZE EN RIJEN - De open dagen van de luchtmacht in Gilze en Rijen hebben vrijdag en zaterdag 230.000 bezoekers getrokken. Dit heeft de organisatie bekendgemaakt. Het was de laatste keer dat de luchtmacht zijn vliegtuigen aan het publiek liet zien in Gilze en Rijen. De landingsbanen van de basis worden in de toekomst niet meer onderhouden omdat er alleen nog Apache-helikopters gestationeerd zijn.

De open dagen veroorzaakten grote drukte op de wegen in Midden-Brabant. Op vrijdag stond er, mede door het vakantieverkeer richting het zuiden, vrijwel permanent een file op de A58 en op de toegangswegen naar de basis.

Vrijdag bezochten volgens de luchtmacht 80.000 mensen de basis. Zaterdag was het nog veel drukker. Op zaterdagmiddag adviseerde de politie bezoekers die in de file stonden om rechtsomkeert te maken omdat de wachttijd opliep tot meer dan een uur.

Red Arrows

Bezoekers van de vliegshow konden onder ander demonstraties zien van de Red Arrows uit Engeland, de Royal Jordanian Falcons uit Jordanië en de Patrouille de Suisse uit Zwitserland. Een B1-bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht maakte zaterdag ook een aantal rondjes boven het vliegveld.

Apaches

De Nederlandse luchtmacht deed voor het eerst een show met de op Gilze gestationeerde Apaches. Gilze is de thuisbasis van deze gevechtshelikopters.

De dagen verliepen volgens de organisatie soepel. Aangekondigde de acties van vredesactivisten bleven uit. Een aantal organisaties had wel opgeroepen om te demonstreren maar volgens een woordvoerder van de basis zijn er geen problemen geweest.