AMSTERDAM - De politie van het korps Limburg-Zuid heeft wegens een gebrek aan personeel geen tijd om de grote criminele bendes in de regio aan te pakken. De bendes kunnen daarom hun gang gaan. "De criminelen komen de grens over, plegen een delict, en wij hebben het nakijken", zo zei korpschef Wim Velings dinsdag in Nova.

Volgens Velings zijn achttien grote bendes in zijn regio actief, die voor het merendeel van de gepleegde delicten verantwoordelijk zijn. Politie en justitie weten precies wie de daders zijn en waar ze wonen, maar door capaciteitsgebrek moeten ze hen laten lopen.

De bendes houden zich bezig met drugshandel, inbraken, prostitutie, overvallen en wapenhandel. "Ze kunnen hun gang gaan. Ze hebben vrij spel", zegt Velings. Hij wil 300 agenten bovenop de 1700 die hij nu tot zijn beschikking heeft. "Want als je nu kijkt naar onze lage oplossingspercentages dan is het eigenlijk niet veilig", zegt Velings. Hij zegt dat jaarlijks zo'n vierduizend zaken op de plank blijven liggen.

Remkes

Minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) noemt het onaanvaardbaar dat criminelen vrijuit gaan omdat de politie niet genoeg mensen heeft. Hij kondigde een 'substantiële uitbreiding' van het politieapparaat aan. Hij wilde niet zeggen hoeveel agenten Limburg erbij krijgt.