FORT HOOD - Een Amerikaanse militaire jury heeft reserviste Sabrina Harman (27) dinsdag (plaatselijke tijd) veroordeeld tot zes maanden cel voor haar rol bij de vernedering en marteling van Irakezen in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis.

De aanklagers hadden drie jaar cel geëist. Harman had maximaal 5,5 jaar cel kunnen krijgen. Zij krijgt eveneens oneervol ontslag uit het leger. De voormalige serveerster in een pizzeria was onder meer betrokken bij het gedwongen opeenstapelen van naakte Irakezen. Maandag al was Harman schuldig bevonden; er moest alleen nog een strafmaat worden bepaald.

Naakte gevangenen

Harman had geposeerd voor een foto met de piramide van naakte Iraakse gevangenen. Ook was zij betrokken bij een incident waarbij een geblinddoekte Irakees werd verbonden met elektrische bedrading. Hem werd verteld dat hij zou worden geëlektrocuteerd als hij van een kist zou stappen waarop hij stond.

Het gaat om het tweede proces om de mishandeling van Iraakse gevangenen in Abu Ghraib. In januari was Charles Graner veroordeeld tot tien jaar cel.

Mishandelingen

Harmans verdediging had nog geprobeerd haar vrij te pleiten door een brief voor te leggen die de reserviste aan een vriendin in de VS had geschreven. Daarin had Harman beweerd dat zij alleen maar doorging met de mishandelingen om die te documenteren. "De enige reden waarom ik daar wil zijn, is om de beelden te krijgen die bewijzen dat de VS niet zijn wat zij denken te zijn", aldus de brief van Harman aan haar vriendin Kelly Bryant.

Harman schrijft de situatie in Abu Ghraib 'verschrikkelijk' te vinden en vreest voor de gevolgen van de vernederingen: "Deze mensen zijn onze toekomstige terroristen."

Evenals andere bewakers onder de Abu Ghraib-verdachten had ook Harman gezegd dat zij door de militaire geheime dienst onder druk was gezet. Zij moest de gedetineerde Irakezen murw maken vóór de ondervragingen door de Amerikaanse agenten. Volgens haar gold de volgende regel: "Slaap, eten, kleren, matrassen, sigaretten zijn allemaal privileges en worden uitgedeeld voor ontvangen informatie."