BORSSELE - Dertig tot veertig actievoerders van Greenpeace zijn woensdagochtend het terrein van kerncentrale Borssele binnengedrongen. De meeste van hen zijn verkleed als kernafvalvaten: ze dragen knalgele pakken van schuimrubber met daarop het nucleaire teken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Met de actie wil Greenpeace laten zien dat kerncentrales nooit 100 procent te beveiligen zijn. "Kerncentrales produceren niet alleen levensgevaarlijk radioactief afval, maar zijn ook een mogelijk doelwit voor terroristische aanslagen", zegt een woordvoerster van de milieuorganisatie. "Er lopen bewakers met honden rond maar voorlopig hebben die nog niet ingegrepen. Tot die tijd willen we doorgaan met de actie."

De milieuactivisten klommen met ladders over drie hekken. Vijf van hen wisten de koepel van de centrale op te komen. Ze hebben daar symbolisch met verf een meterslange scheur op getekend om aan te geven dat kernenergie volgens hen gevaarlijk is. "Wij zijn vreedzame actievoerders, maar wie kwaad wil kan op het terrein van Borssele veel schade aanrichten", aldus de woordvoerster.

Van Geel

Volgens Greenpeace zegt staatssecretaris Van Geel (Milieu) de laatste tijd steeds vaker dat Borssele wat hem betreft open mag blijven. De milieuorganisatie wil hem houden aan de afspraak in het regeerakkoord dat de kerncentrale in 2013 dicht gaat. "Het kabinet moet meer investeren in energie die op een veilige manier bijdraagt aan het stoppen van de klimaatverandering zoals zon, wind en schone biomassa."

Exploitant EPZ (Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland) was woensdagochtend nog niet bereikbaar voor commentaar op de actie van Greenpeace.