AMSTERDAM - Honderden homo's en lesbiennes stonden dinsdagavond kussend en knuffelend op het Leidseplein in Amsterdam. Ze gaven gehoor aan de oproep om 'actie te voeren' op de internationale dag tegen homofobie.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Amsterdamse actie volgt op de mishandeling van de Amerikaanse homoactivist en journalist Chris Crain op Koninginnedag in Amsterdam. Hij werd in elkaar geslagen door een groepje jongeren toen hij met zijn vriend hand in hand over straat liep.

De mannen en vrouwen verzamelden zich om 18.30 uur op het plein. Het tijdstip waarop zij elkaar spontaan in de armen vielen. Een kwartier later eindigde de massale liefkozing. Een enkele verontwaardigde Japanse toerist legde het treffen subiet vast op zijn camera. De manifestatie verliep probleemloos.

Ongenoegen

In Den Haag boden vertegenwoordigers van homo-organisatie COC dinsdag een protestbrief aan bij de ambassade van het Vaticaan. Ze uitten daarin hun ongenoegen over de afwijzende houding van de Rooms-Katholieke Kerk ten opzichte van het onlang toegestane homohuwelijk in Spanje.

In Amsterdam debatteren homo's later op de avond over het pesten van en haat tegen homo's op school, werk en in de buurt. De homobeweging hoopt dat 17 mei door de Verenigde Naties wordt erkend als internationale dag tegen de homofobie.

Voor deze dag is gekozen, omdat op 17 mei 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit schrapte van de internationale lijst van psychische aandoeningen. In tientallen landen werd dinsdag actie gevoerd.