BERLIJN - In continentaal Europa is een groot tekort aan luchtverkeersleiders. Volgens de internationale organisatie van deze beroepsgroep, IFACTA, beloopt het tekort zeker 2000 personen. Dat bericht Welt am Sonntag.

Het tekort is een gevolg van het toegenomen vliegverkeer en het toegenomen aantal verkeersleiders dat gebruik maakt van de regeling om vervroegd uit te treden op een leeftijd van 52 jaar.

Welt am Sonntag interviewde de voorzitter van IFACTA, Marc Baumgarten, naar aanleiding van de vliegramp afgelopen maandag in Zuid-Duitsland. Een Russisch passagiersvliegtuig en een vrachtvliegtuig knalden op grote hoogte op elkaar.

Skyguide

De verantwoordelijke luchtverkeersleiding Skyguide in Zwitserland draagt mogelijk schuld aan het ongeval. Een waarschuwingssysteem was uitgeschakeld en een van de twee dienstdoende verkeersleiders was ten tijde van de ramp van zijn plek.

Skyguide zei zaterdag dat de beschikbare capaciteit in 'zijn' luchtruim per direct met 20 procent is ingekrompen. Dat betekent dat de geprivatiseerde onderneming minder vluchten zal afhandelen. Van de 71 doden die door de ramp vielen, zijn er intussen 69 geborgen.