BRUSSEL - De Europese Commissie wil dat de luchtvaartdeskundigen uit de 25 EU-landen zo spoedig mogelijk bijeen komen om de situatie rond de omstreden Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air te bespreken. Vertegenwoordigers van Nederland, Duitsland en Frankrijk kunnen dan aan hun collega's uitleggen waarom Onur Air een landingsverbod heeft gekregen.

Overigens kan 'Brussel' niet een EU-breed landingsverbod invoeren. Wel kan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, een advies geven aan de luchtvaartautoriteiten in de EU-landen.

Zwarte lijst

Momenteel zijn de autoriteiten in een land dat een landingsverbod afkondigt, verplicht de andere EU-landen daarvan op de hoogte te stellen. De informatie die de landen uitwisselen over een bepaalde luchtvaartmaatschappij, is vertrouwelijk. Europa heeft nieuwe wetgeving in petto die de 'zwarte lijst' openbaar maakt voor de passagiers. Die krijgen dan het recht om een vlucht te weigeren, als de maatschappij op de lijst staat.

De Duitse bondskanselier Schröder en de Turkse premier Erdogan verwachten dat het Duitse vliegverbod voor Onur Air snel kan worden ingetrokken. De luchtvaartautoriteiten van beide landen werken zo intensief samen dat de problemen snel opgelost kunnen worden.

De Turkse luchtvaartmaatschappij kreeg vorige week een vliegverbod van Duitsland. Volgens Schröder en Erdogan moet alles worden gedaan om het vliegverbod op te kunnen heffen, zodat het toerisme in Turkije geen schade oploopt.